2015. június 5., péntek

Rizs sütemény

A ttok, másnéven rizssütemény egy igen elterjedt sütemény féle Koreában. Több, mint 250 fajtája ismert, több módon elkészíthető pl; gőzölés, döngölés, főzés, sütés. Édes és nem édes változata is létezik, ezért ez tőletek függ, hogy melyiket válasszátok. Rizsből készülnek, mint ami a nevében is szerepel. Ízesítéshez gyakran használhatunk gabonaféléket, mogyorót, zöldségeket, magvakat, gyümölcsöket, néha-néha ehető virágszirmokat is.

Főtt ttok

A rizst mepsszal vagy a ragacsos rizst cshapsszal vízben áztassuk, őröljük meg, majd agyagedényben gőzön főzzük meg. A legegyszerűbb gőzön főtt rizssütemény a szolgittok vagy más néven murittok, ekkor a gőzölő edényben egyetlen nagy adagban készítsük a ttokot. 
A rizst néha egyéb gabonafélével vagy babfélével keverjük, például azukibabbal, mungóbabbal, szezámmaggal,  búzával vagy keményítővel. Ízesítés gyanánt használhatunk gyümölcsöket, mogyorót, diót, fenyőmagot,  levelét, daikonretket, ürömöt, paprikát és bort is. Cukorral és mézzel édesíthetjük az édesebb ízekért.

Döngölt ttok

A gőzön főzött ttokot nagy mozsárban vagy fadeszkán egy nagy fakalpáccsal döngöljük. Az egyik legjellegzetesebb döngölt ttok az indzsolmi, mely ragacsos rizslisztből készül.

Sült ttok

A rizslisztből gyúrjunk tésztát, különféle alakúra, majd olajban süssük ki.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése